Chcielibyście wiedzieć, gdzie możecie smacznie zjeść w Splicie? Jako prawdziwi fani dobrego smaku już spieszymy z odpowiedzią!

Uwielbiamy jeść na mieście w Splicie, gdyż za każdym razem możemy spróbować czegoś zupełnie nowego, poszerzającego nasze kulinarne horyzonty.  Chociaż restauracje w Splicie to ciągła zmiana, to i tak ich znacząca większość zachowuje swój urok i jakość.

RESTAURACJE FINE DINING

Restauracje, należące do tej grupy to te, które niezmiennie od lat starają się pozostać wierne sobie i swojemu dziedzictwu, głównie przez używanie lokalnych produktów i serwowanie tradycyjnych i regionalnych dań. Lokale zaklasyfikowane do tej kategorii to miejsca idealne na specjalną okazję. Wszystkie używają świeżych, swojskich produktów do przyrządzania pysznych i przyciągających wzrok dań, których jedynym minusem są ich ceny z wyższej półki (za osobę za trzydaniowy posiłek z winem zapłacisz 350 do 500 kn).

KONOBA NIKOLA STOBREC

Absolutne numer jeden Konoba Nikola Stobrec to rodzinna tawerna o wyjątkowej atmosferze, będąca jednym z najbardziej popularnych miejsc, gdzie można zjeść wyśmienite owoce morza.  Serwowane potrawy przygotowywane są w prosty sposób, dzięki czemu pozostają aromatyczne i delikatne. 

RESTAURACJA DVOR

Reklama

Restauracja Dvor znajduje się 20 minut spacerem od starego miasta. Restauracja ma wspaniałą lokalizację, dobre jedzenie i troskliwy personel. Dania mięsne i rybne serwowane w Dvorze są doskonałe, a ich wspaniałym uzupełnieniem są orzeźwiające napoje i bardzo dobre desery. Chociaż miejsce nie jest tanie, ma dobry stosunek jakości do ceny, którą z pewnością winduje piękny ogródek z widokiem na morze i niespotykana atmosfera.

RESTAURACJA ZOI

Marzysz o tym by zatrzymać czas? Restauracja ZOI to miejsce, w którym odkryjesz doskonałe smaki Chorwacji przyprawione autentyczną mieszanką śródziemnomorskich kuchni. W ZOI kulinarne doznania uzupełnione są 1700-letnim otoczeniem, gdzie historia, pasja i jedzenie łączą się jednocześnie oczarowując twoje zmysły.

LOKALNE RESTAURACJE ŚREDNIEJ KLASY

Jak pewnie wielu z was zauważyło wiele restauracji na wybrzeżu Chorwacji określa się mianem konoby. Są to typowe lokale, mające zazwyczaj proste, rustykalne wnętrze (drewniane belki i ławy, a także odsłonięte kamienne ściany), w których serwuje się regionalne specjały przygotowywane w tradycyjny sposób.

Pierwotnie, konoby serwowały proste, smaczne, pożywne i niedrogie dania, jednak obecnie nawet i takie restauracje mogą być ekskluzywne.

Poniżej przygotowaliśmy specjalną listę miejsc tego typu, które naszym zdaniem warto odwiedzić.

W konobie za trzydaniowy posiłek z napojami dla jednej osoby zapłacicie od 200 do 250 kn. Chociaż średnia cena za danie wynosi około 80 Kn, to w menu znajdziecie wiele dań do 60 kn. Tym sposobem w konobie możesz zjeść tanio lub drogo, w zależności od nastroju i rodzaju potraw, które wybierzesz.

RESTAURACJA CIRI BIRI BELA

Restauracja Ciri Biri Bela znajduje się w samym sercu historycznej zabudowy Splitu. Konoba serwuje klasyczne dania chorwackie we współczesnej odsłonie. Menu uzupełnione jest szerokim wyborem świeżych i smacznych napojów, a także lokalnych win od cenionych producentów. Właściciele Ciri Biri Bela szczycą się posiadaniem ekologicznych ogrodów owocowych i sezonowych warzyw pochodzących z własnych działek. Warto także wiedzieć, że restauracja posiada bogatą ofertę dla wegetarian, wegan i osób z nietolerancją laktozy, a także różne warianty produktów bezglutenowych.

KONOBA FETIVI (MATEJUSKA)

Konoba Fetivi (zwana kiedyś Matejuska) to mała, rodzinna, położona blisko portu restauracja z doskonałą atmosferą i wyśmienitym jedzeniem. 

Tawerna oferuje tradycyjne i regionalne dania obfitujące w owoce morza i dobrze przyrządzone mięso. Oferta restauracji zmienia się w zależności od pory roku, a przygotowywane posiłki są smaczne i świeże. Konoba ta jest stosunkowo droższa niż inne wymienione tutaj, lecz trzeba mieć na uwadze, że jest ona jednym najbardziej polecanych lokali w Splicie.

LAGANINI

Ta urocza konoba zlokalizowana w plątaninie uliczek nieopodal pałacu Dioklecjana. Umiejscowienie restauracji przypomina o historii i minionych czasach, których zwyczaje urozmaiciły kuchnię dalmatyńską, która w Laganini prezentowana jest we wszystkich smakach, aromatach i kolorach. W Laganini stosuje się najwyższej jakości składniki od lokalnych producentów żywności – dostojne owoce morza, aromatyczne przyprawy, wędliny i sery, świeże owoce i warzywa, a także doskonałe wino.

TAWERNA KOD HVARANINA

Tawerna Kod Hvaranina to nieco zniszczona restauracja, tuż za murami pałacu. Lokal ma naprawdę nędzny wygląd, ale jedzenie bardzo dobrze go rekompensuje.

Z pewnością, każdy kto ją odwiedzi dostrzeże, że jest to mała, rodzinna restauracja, w której serwowane posiłki są swojskie, świeże i w rozsądnej cenie.

MOVI

Niepozorna restauracja znajdująca się w dzielnicy Firule, w której dostaniecie wyśmienite i superświeże jedzenie. Warto wiedzieć, że poza pozycjami z menu, możecie dostać kilka dań dnia, które są zawsze doskonałe.

BARY FOOD&WINE

Czasami mamy ochotę nie na pełny posiłek, ale na coś lekkiego, deskę serów i prosciutto. W takim przypadku możecie zatrzymać się w kilku barach z jedzeniem i winem w Splicie. Oczywistym jest, że nie zawsze łatwo jest wybrać wino, które nam smakuje, zwłaszcza spośród tak wielu etykiet, których nie znamy, dlatego najlepszym sposobem na zapoznanie się z chorwackimi winami jest ich degustacja.

MONIKA’S WINE BAR

MoNika to mały bar z przytulnym wnętrzem, sympatycznym personelem i naszym zdaniem najlepszą degustacją wina w mieście. Oprócz doskonałych, lokalnych trunków, bar oferuje również doskonałe tapas.

WINE & CHEESE BAR PARADOX

Poszukujesz miejsca, które obfituje w doskonałe wina, lokalne przekąski i jest położone stosunkowo blisko centrum miasta?

Polecamy najpopularniejszy w Splicie Wine & Cheese Bar Paradox, w którym doświadczysz nie tylko tego czego poszukujesz, ale także kompetentną obsługę i przyjemną atmosferę.

Udanego wypoczynku, pełnego smacznych doznań! 🙂